3 aprilie 2012

Prajitura cu nuci caramelizate. (absolut senzationala)

Imediat ce am gasit reteta acestei prajituri, am vrut s-o incerc, si asa am si facut in aceeasi zi, pentru ca stiam ca trebuie sa fie delicioasa, si wooow, nu m-a dezamagit deloc. Neaparat trebuie s-o incercati, e mortala. Foarte foarte gustoasa. :))))))
Multumesc creatoarei blogului Dulciuri fel de fel, pentru reteta.

sa trecem la reteta! :))

Ingrediente pentru crusta de caramel:

100 g miez de nuca usor tocat
100 g zahar


Ingrediente pentru blat: 

7 albusuri de ou
150 g zahar
200 g nuca prajita si macinata
1 zahar vanilat
1/2 lingurita praf de copt
3 linguri faina
50 g ciocolata amaruie razuita


Ingrediente pentru crema:

7 galbenusuri de ou
100 g zahar
240 ml lapte
2 linguri amidon de porumb
200 g unt
esenta de vanilie




Incepem cu caramelizarea nucilor:
- punem intr-o cratita zaharul si-l lasam sa se caramelizeze, cand vedem ca a inceput procesul, amestecam usor din cand in cand pana tot zaharul s-a topit. se face repede :)
- luam cratita de pe foc si adaugam nucile, amestecam bine
- turnam nucile cu caramel pe o hartie de copt , le intindem putin si lasam sa se raceasca

Ne apucam sa facem blatul:
-batem cu mixerul albusurile cu zaharul, pana se topeste zaharul,
- intr-un bol separat amestecam ingredientele uscate
- acum incorporam ingredientele uscate in albus
- turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si-l introducem la cuptor
-il testam din cand in cand cu scobitoarea daca e gata, cand scobitoare iese afara curata, atunci stim ca s-a copt

Urmatorul pas, prepararea cremei:
- intr-o cratita amestecam galbenusurile cu zaharul si amidonul, dupa care adaugam esenta de vanilie si laptele, si il punem pe foc
- amestecam meticulos ca sa nu se prinda crema si sa se arda
- cand e destul de groasa crema, e gata
- lasam sa se raceasca
- dupa ce s-a racit adaugam si untul si le amestecam cu mixerul :)

pana acum s-a racit si blatul
- sa trecem la asamblarea prajiturii
- taiem blatul in trei fasii, pe lungime, asa incat obtinem  3 fasii lungi si inguste
- impartim crema in trei parti
- punem 1/3 din crema peste primul blat, celelalta treime peste blatul de deasupra lui, si ultima parte peste blatul ultim
-sa revenim la nucile caramelizate, mai avem ceva "unfinished business" cu ele
- punem o folie de palstic peste nuci si le zdrobim usor cu ciocanul pentru carne, sa avem grija sa nu le maruntim pana se face praf, ci in bucati nu prea mari
- nucile caramelizate le presaram peste crema
si "voila" ne-am ales cu o prajitura angelica :)))

 prajitura intreaga cantareste aprox 1,2kg :))



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu